Jalkineiden koon valinta.

Oikean kokoinen kenkä valitaan lisätyn senttimäärän koon mukaan, eli niinsanottu käyntivara huomioiden.

Kenkä ei ole oikean pituinen silloin, kun varpaissa tuntuu kengän kärki. Mikään ei saa painaa, pituus eikä leveyssuunnassa.

Kenkien kokonumerot ovat aina suuntaa antavia. Kannattaa valita se reilumpi vaihtoehto, jos kaksi vaihtoehtoa mietityttää.

Ulkopohjan mukaan ei kannata mitata, aina kengän sisäpohjasta/pohjallisesta.

Esimerkki: jos lapsen pitempi jalka on 14,5 cm, valitse jalkineen sisämitaksi n. 16,5 cm. Feelmaxin kokotaulukossa tämä vastaa kokoa 26 ja Vivobarefootin mittataulukossa lähinnä kokoa 26. Se voi olla vähän reilumpi, mutta koko 25 on liian lyhyt. Tällä hetkellä kenkä voi olla sopiva, mutta kasvunvaraa siihen ei jää.

Esimerkki: jos naisen pidemmän jalan pituus on 25cm, valitse jalkineen sisäpituudeksi 26,5 cm. Vivobarefootin kokotaulukon mukaan kannattaa valita koko 40 tai 41.

Esimerkki: jos miehen pidemmän jalan pituus on 28 cm, valitse jalkineen sisäpituudeksi 29,5 cm. Vivobarefootin kokotaulukon mukaan kannattaa valita koko 45.

Merkkikohtaiset kokotaulukot

Feelmax
Feet
Leguano
Luna
Vibram Fivefingers & Furoshiki
Vivo Barefoot
FEELMAX
FEET
LEGUANO

Huomaa, että Leguano-kenkien kokomerkinnät ovat pieniä. Valitse kengän koko pohjan senttimitan mukaan.
Esim. jos normaalisti käytät kokoa 39-40, jalan koko 25-25,5 cm, Leguanoista kannattaa valita koko L eikä M.

LUNA

Huomaa, että Luna sandaalit ovat unisex ja niiden koot on listattu Yhdysvaltojen miesten koossa. Taulukosta näet myös vastaavan eurooppalaisen kokomerkinnän.

VIBRAM FIVEFINGERS & FUROSHIKI
VIVO BAREFOOT